2010-05-12 17:12:33• hírek • Szatmar.ro

Felszámolják a Lucaciu utcai „állomást”

Közel az utasszállító magáncégek által a Vasile Lucaciu utcai ortodox templom melletti önkényesen kialakított „buszállomás" felszámolása.

Rengeteg panasz érkezett az ortodox templom környékén kialakított megálló miatt. A távolsági járatokra várakozók szemetelése, a közlekedést akadályozó kis-, illetve nagy buszok folyamatos parkolása nem egy lakos felháborodását okozta. A már hosszú ideje tolerált, ugyanakkor illegálisan működő „buszállomást" a tervek szerint a diákok nyári vakációjának kezdetéig tűrik meg jelenlegi helyén, tudtuk meg a város polgármesterétől. A napokban a helyi médiákban megjelent magánvállalkozók felháborodását közlő írásokra reagálva Ilyés Gyula elmondta, a vállalkozók nincsenek tisztában a jogi szabályokkal. Az utasszállításra vonatkozó 109/2005-ös törvény 45-ös cikkelye kimondja, a megyei, illetve megyék közti járatok a buszállomásból kell induljanak és oda is kell visszatérjenek.

A városvezetés nyitott volt a magáncégek óhajára, hogy a város központi részen is megállhassanak járataikkal, azonban visszaéltek ezzel, hiszen nem csak megállásra használták a területet, hanem mára már állomásként használják az ortodox templom melletti részt. Szintén felháborította a kis cégeket az a bejelentés, hogy több megyei település is összefogva egy érdekszervezetet hoz létre (A.D.I. néven), amelynek célja, hogy a Transurban vállalat visszaszerezze a megyei távolsági járatok feletti privilégiumát. Rengeteg vállalkozásnak jelentheti ez a véget, annak ellenére, hogy nagy összegeket fektettek be a színvonalas utasszállítás érdekében.

A polgármester elmondta, a magánvállalkozók saját érdekeit nézik, a városvezetésnek azonban a közérdeket kell szem előtt tartsa. A magánvállalkozókkal kötött szerződések jövő tavasszal járnak le, addig az illetékesek nem kívánnak lépéseket tenni az ügyben, azonban ezek lejártával a Transurban az A.D.I. szervezet által átveszi majd a környékbeli távolsági utasszállítást. Törvényes alapja van ennek az intézkedésnek, hiszen a jogszabály szerint a közszállítás közügy, amely a helyi tanács jogkörébe tartozik, ez kell megoldja. Minden romániai város rendelkezik saját közszállítással foglalkozó vállalattal, amelynek előnye, hogy a befolyó összeg, nyereség nem magánvállalatok profitjává válik, hanem közügyekre költendő összegekké alakul.

A Transurban, mint megtudtuk, az utóbbi hét évben huszonöt busszal bővítette autóbuszparkját, tízet 2003-ban, tizenötöt pedig 2005-ben vásárolt, amelyeknek utolsó részleteit ez évben törlesztették. A helyi-, illetve megyei tanács által támogatott lépés pozitívumának számít az is, hogy a magánvállalkozók által eddig hanyagolt települések lakói is rendszeres távolsági járatokkal utazhatnak majd megyénkben.


Buszállomássá alakították a Lucaciu utcát
Buszállomássá alakították a Lucaciu utcát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: